Followers

Follower 2

Sunday, 4 December 2011

The 1 And Only Is You



Assalamualaikum..
Salam Blogger and Salam 1 Malaysia..
Hari ini Iz nak kongsikan Sebuah cerita yang agak sedih la..
Iz jumpa cerita ni masa Iz Blogwalking 2 Hari lepas..
so Iz harap korang layan lah k :)


Sume harapan n impian aku musnah..
aku meneruskan life aku sbgai sorang student..
tapi aku sunyi..dia ambik 2thn life aku..
n now aku dah x pk boy..kapel jaoh skali..
pengalaman lepas bnyak mngajar aku..dia ada sms aku selepas beberapa hari aku balik dari utm..
dia mntak maaf n mntak aku lupa dia..sengal..ingat mudah ke??dia xde prasaan ke??
dia nak aku mula kan hidup baru n wish gud luck utk aku..
sakit hati aku dgn sms tu..
aku cuma reply thanx a lot n mntak jgn ganggu aku lg..aku gak wish dia bahagia dgn tunang dia..
lepas tu dah xde berita dari dia..


1 april 2010..

3bulan berlalu..bulan ini adalah bulan utk bday dia..aku xdpt lupa bday dia..namun aku dah ok sket dari dulu..
juz pk nk tumpu pada study n dpt kje elok2...n prinsip aku, no boys no cry..
lagi seminggu bday dia..adui la..nape bday dia sgt kacau aku..bila ingat bulan 4, msti ingat bday dia..
hari ni aku cuma ada klas ptg..nasib baek..xde mood nak blaja pg ni..huhu..nak study pn xde mood..so, juz bermalas kt katil la..huhu..
dan aku terlelap..dalam tidur, dia hadir dalam mimpiku..hmm...wajah yg sangat aku rndu muncul d dpn aku..dia senyum dan dia ckp nak jumpa aku..
aku nampak dia nangis...
jam yg aku set pada pukul12tghr brbunyi...aku tjaga dan mematikan jam...hmm...nape ngn dia??tdo siang, mainan tdo je tu...
aku trus bangun dah brsiap utk ke kelas pada jam 2ptg..aku mandi, lunch n solat zohor..dlm doaku, aku pohon kebahagiaan dan keselamatan dia..
air mata aku menitis lagi..

sewaktu kelas dijalankan, handfon aku bergetar..ada call dari 1 nombor yg x dikenali..aku abaikan..kalau penting, orang tu akan call aku lagi..
namun, panggilan itu berlanjutan sehingga 5kali x djawab...aku mula rasa x sedap hati..
selepas klas, aku call nombor tadi...

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..sape ni??"
"erk..saya tasya, gurl yg bf awk ckp tunang dia hr tu..."
"so??awak nak ape???"
"sabar jap..dgr dlu pe saya nak gtau...sbnarnya, saya bukan tunang dia..saya sepupu dia..n saya tau awak gf dia sejak awal hubungan korang..
n hari tu saya xsangka dia knalkan saya sbgai tunang dia..saya tkejut jugak..awak..dia sakit..dia buat cmtu sbb dia nak putus ngn awak..
dia xnk awak tengok dia sakit..n dia xnk awak merana nnt..dia nk rhsiakan pnyakit dia dr awak.."
"what???dia sakit pe??awak jgn nak wat cerita laa..."tanpa aku sedar, air mata aku laju mengalir d pipi..
"kanser...kanser otak..n skarang pluang dia tipis sgt..doc pun xdpt buat pape dah..dia degil..xnk operate..awak...he's dying..
doc ckp dia mgkin ada masa dlm 3mgu je lagi..skarang, bnyak bnda dia xingat..kanser tu dah serang bhgian ingatan dia.."
aku terduduk, xmampu nak cakap pe ag..
"awak...dia kt mane??"tanya aku dlm esak tangis yg cuba d kawal..
"sabah..saya rsa baik awak dtg..jmpa dia sbelum trlambat.."

teringat balik kata2nya beberapa bulan lps sbelum kitorang putus..

"makcik, nnt dah kwen, n dh tua nnt, kalau saya nyanyuk, awak nk jaga saya x??"
"tapi kalau x salah saya, pratus nyanyuk lg cepat kna kt pmpuan kan..."
"ala...tu kajian laa...jwb laa.."
"mesti la jaga..everythg pasal awak saya jaga punya laa.."
"even saya xkenal awak??"
"yup..insyaAllah."
"kalau saya nyanyuk masa muda ag??maksud saya, b4 kita kawen.."
"ada ke??"
"ada laa...tapi jarang sgt la kot.."
"pakcik betul la dia ni.."
"jwb laaa...."
"hmmm...jap..awak save saya kt mane sbnarnya?? kat otak awak or hati awak??"
"hati laa..npe??"
"ne de org nyanyuk kt hati..ish..so, xde alasan awak nk lupa saya..hehe.."
"hmm..org tnya serious laa..."
"hmmm...camne ek?? ha!! saya akan brkenalan semula ngn awak..dan buat memori baru ngn awak..hehe.."
"awak x tinggal saya n cari org lain??"
"saya sayang awak la...u r the 1 n only kan.."

rupa2nya dari awal prkenalan kami dia dah tau tentang pnyakitnya..patut la dia prnah gtau yg dia sakit kpala..
bila tnya nape, dia ckp sbb stay up buat assignment..tp jarang sgt la dia mengadu..
n dia decide nk putus lepas dia dapat tau ingatan dia akan hilang..sebenarnya dah banyak tanda dia tunjuk kt aku..
tapi aku xpnah nampak..n patut la dia suka ckp pasal mati..n pada masa tu,segala kekuatan aku hilang..

camne aku nak g sabah??tket mahal..bila check tket, plg kurang pn rm400 utk air asia..tu pun utk nex week..
k..aku book yg tu..tpaksa la tunggu lagi seminggu n kebetulan ada cuti khas seminggu masa tu..
tiap2 hari aku doakan kesihatan dia dalam tangisan..terasa lambat masa berlalu..


8 april 2010..

aku menaiki bas utk ke kl..n menaiki teksi utk ke airport..penat pjalanan yg tpaksa aku tempuh langsung x terasa..
demi dia yg aku sayang, cinta..


9 april 2010..day 1

akhirnya, aku tiba di kota kinabalu, sabah..d sana, tasya telah menunggu ketibaan aku..
dan kami terus menuju ke hospital..

sampai d hospital, perasaan aku bercampur baur..
tasya dah gtau aku supaya tabah n sabar bila tengok dia nnt sbb dia bukan lagi org yg sama aku knal beberapa bulan lalu..
pintu ward03 aku tolak perlahan dan aku nmpak sekujur tubuh terbaring lesu, lena d katil..tasya mengekori aku dari blakang..
d sebelahnya seorang perempuan yg agak berusia..aku yakin itu adalah ibunya walaupun kami x pernah bertemu..
aku salami ibunya..kami berpelukan dalam tangisan..ternyata ibunya mengenali aku..dia meminta aku memanggilnya ibu..
ibu memberi laluan dan membiarkan aku dgn si dia...

hampir x ku kenal insan yg amat ku sayang..badannya kurus melidi..mukanya pucat dan kepalanya botak..
sebak...npe sampai macam ni keadaan dia??aku tenggelam dlm tangisan..badan ku sangat lemah..dan aku rebah d tepi katil dia..

awak...sampai hati awak tanggung sakit ni sorang2..awak..siapa saya kt hati awak??
bukan kita dah jnji nk susah senang brsama??n saya dah jnji nk jaga awak..

aku terjaga dan memandang sekeliling..aku mncari kelibat dia..aku nmpak tasya mghampiri ku..

"tasya..dia.."
"sabar wak..awak pengsan..dia dah sedar..pergi la jumpa dia..kt bilik sebelah.."
perlahan2 aku bangun dan memasuki bilik nya..
aku nmpak dia bersandar lesu d katil sambil memegang handfon..bila dia sedar kdatangan aku, dia berpaling padaku, memandangku..
namun, pandangannya kosong..keningnya berkerut tnda x mngenali aku..
dlu, matanya tersenyum setiap kali memandang ku..dugaan apakah ini??

"assalamualaikum.."sapa ku..terasa hangat d mata..namun tepaksa aku tahan..xnak dia nmpak aku nangis..aku duduk atas kerusi d sebelah dia..
dia cuma senyum padaku..
"kita kenal ke??"
aku mengangguk..terasa suara tersekat d kerongkong..
"awak sape??"
"kawan...kawan yg sangat rapat.." x ku sangka itu yg terkeluar dari bibirku..
"oo...sayang??"
aku terkejut..adakah dia memanggil aku sayang??
"erk..sebenarnya tadi saya tgk gambar2 kat handfon..saya rasa ni awak kn??n saya save dlm folder sayang"
dia menunjukkan beberapa gambar yg dsimpan d dalam handfon dia..
"ye saya.."
"nape kita rapat sgt??ni gambar bila??nape saya save awak sbgai sayang??"
tembok air mataku musnah lagi..aku xtau camne nk jwb setiap ptanyaan dia..
"sebenarnya, dulu kita 1 matrix..dh hampir 3 thn kita kenal.."
"oo..sori wak..xtau.."
"awak x ingat saya???"
"maaf..tp knape sayang??"
"sebab awk slalu ckp awk sayang saya.."

tapi..doc ada gtau yg ada kemungkinan ingatan dia akan kembali..tp mgkin skjap je la sbb kanser dia dh besar..
lps tu x ingat balik..tu pn, peratus utk ingatan dia ok sket sgt..
tp, ibu ckp, stakat ni, dia xpernah ag dpt ingat pape n hope kehadiran aku blh tolong pulihkan ingatan dia wlaupn skejap..
shari suntuk aku dgn dia..kami mcm baru kenal balik..tp cpat msra..dia mcm sedaya upaya menyembunyikan sakit yg dia tanggung..


12 april 2010..day 4

3hari berlalu..n hari ni hari ke 4..keadaannya masih x berubah..aku selalu berada disisi mnemaninya..slalu aku ceritakan kisah2 kami dahulu..
tapi aku xgtau dia ape yg aku ceritakan itu trjadi antara kami..aku gtau tu cte yg aku bca dlm sebuah novel..
n dia cuma sbgai pndengar setia..tiap2 hari aku berdoa supaya ingatannya pulih..awak...saya rindu nak dgr awk pnggil saya makcik..
lagi 4 hari bday nya akan tiba..mgkin aku akan sediakan sebiji kek utk dia d hospital..ibu stuju dgn cdngan aku..


13 april 2010..day 5

seperti biasa, aku bangun pada jam 6pg..mmg dah 4mlm aku tdo kt hspital..aku xnk tinggal dia sorang..
lgpun xkn nk bia ibu yg jaga..ayahnya pula uzur..tp xseperti hari2 lain, pagi ini dia bangun awal dr aku..biasanya dia akan dikejutkan pada
pukul7pg utk makan ubat..aku nmpak dia duduk brsandar d katil dan leka dgn handfonnya..

"awak..awal bangun..xleh tdo ea??"
dia memandangku dgn pndangan yg redup..ya!!pandangan yg sama dgn masa matrix dlu!!matanya tersenyum..
"makcik.."berderau darahku mndengar panggilan itu..
"a..awak ingat???"
dia mengangguk...mengalir air mataku..aku memanggil nurse memandangkan doc xde awal pg cmni..
tapi aku dberitahu lagi sjam doc akn tiba..

"makcik.."dgn senyuman dia memandangku..
aku hnya mampu mengangguk..sebak sgt..aku telah memaklumkan pada ibu tentang pkmbangan dia..
"saya rindu awak...dh lama awak kt sni??"
"awak langsung x ingat??"
dia menggeleng..
"4hari.."
"awak jgn tinggal saya k..saya mntak maaf sbb tpu awak..saya xbtunang pn..dia kzen saya..saya syg awk.."
aku sebak..
"xpe wak..xpe..jgn pk smua tu lg..saya pn sayang awak..saya dh tau smua.."
"tapi saya lg sayang awak..haha"
ye...dia dah kmbali..som1 yg xprnah kering idea utk sakat aku..aku tersenyum..dia nmpak agak aktif hari ni..
syukur padamu ya Allah..lg 3 hari bday dia...

14 april 2010..day 6

hari ini doc dah benarkan dia pulang..ingatan dia masih ok..tp, doc ckp jgn menaruh harapan yg tinggi..
walaupun ingatannya dah pulih, tapi ia mungkin utk seketika je..keadaannya yg sebenar adalah sgt kritikal..
pmbedahan dah x brguna lg..kanser dia sgt cepat merebak..dan doc pn pesan gk supaya cpt2 hntar dia ke hospital jika berlaku pape..
aku terpaksa tabah dgn sebarang kemungkinan..tapi hari ni dia mcm sgt shat..
mlm tu aku tdo d rumah dia..n lusa bday dia..


15 april 2010..day 7
d rumah dia..

"hmm..awak.."
"ye.." dia mghampiriku..
"saya nak awak ambil ni balik blh??"
dia mghulurkan 1 kotak kecil padaku..aku mnyambut kotak tsebut dan membukanya..
cincin silver dgn 1 permata..the 1 n only..cincin yg aku pnah pulangkan padanya 1 masa dhulu..
aku mngangguk dan senyum..
"thanx..tau x, sebelum saya kasi cncin ni kt awak hari tu, saya pakai n xpnah bukak tau.."
dia tsenyum..
"ek???"
"ye..."
"awak..saya rasa kn bday saya tahun ni plg bmakna kot.."
"ek??nape??"
"sbb 1st bday sy clbrate ngn awak kn.."
"yup..so??"
"mcm xde prasaan btol mkcik ni.."
"haha..xde la..k..pakcik..awk nk hdiah pe??"
"saya nak makcik saya..."
"ek??makcik shida??nnt saya gi panggil dia.." makcik shida adalah adik kpada ayahnya..
"bukan la.."
"hbs tu??"
"three..hehe.."
"tengok..main2 lak.."
"xdela..k..sesious..saya nak awak.."
"haha..ngade..dah mmg i'm yours kan.."aku ketawa..namun tiada segaris senyuman pada wajahnya..
"saya serious wak..masa saya dh xlama..doc ckp saya ada lg sminggu kan.."
"nape ni..jgn la ckp cmtu.."
"saya dh xde masa utk sembuh.."
"kita kawen.." dia tersentak dan merenung mataku..tajam.
"haha..jgn nk mngarut la..nk jadi janda awal ke??"dia ketawa..
"saya nk kawen ngn awak walaupun skejap..at least kita blh hidup bsama.."
"ntah esok, ntah lusa saya mati.."
"saya nak kawen ngn awak even utk 1jam.."
"kalau saya mati sebelum tu??"
"saya nk jadi wife awak even utk beberapa minit.."
"jgn nk ngarot laa..tolong jgn ckp bnda xlogic blh x??saya xnk kawen dgn awak.."dia terus tinggalkan aku kt stu sorang2..
seriously aku nk kwen ngn dia..even utk beberapa minit atau lg skejap dari tu..
aku merenung cincin d jari manisku..sayu..
besok bday dia..

16 april 2010..

HAPPY BIRTHDAY SAYANG..
aku sibuk d dapur brsama ibu mnyiapkan kek..hari ni kami buat mkn2 sket n jemput gak semua sedara n kwn2 dia..
malam pulak buat doa selamat n solat hajat utk dia..moga Tuhan panjangkan umo dia..

"bu..aku mau kluar kjap.." dia mnggunakan dialek sabah bcakap dgn ibunya..
"ish..kamu ndak shat bah..d rumah jak laa..."
"shat jak bah..kjap jak..awak...boleh la...pujuk ibu..kjap je..jnji.."dia meminta smpatiku..
"ala..saya setuju ngn ibu..tp nak kuar ngn sape??"
"sorang..drive.."
"ndak boleh.."ibunya xmemberi keizinan..
"hmm..ibu..saya temankan??" aku cuba meredakan suasana..
"klu mcm tu, ok jak.." ibunya senyum..setuju..
"erk..xpyh la..awak tolong ibu kat dapur..ala bu..aku boleh drive..aku shat jak..dkat jak..kdai depan sana..mau ambil barang.."
"barang pa??"
"ada laa..."jwbnya sambil memandangku..
"ya la..ya la..balik cepat.."
"baek madam.." terus dia mncium pp ibu..ibu mcm tkejut tapi membiarkan je..
mmg slalu klu nak pergi jauh, contoh klu nak balik uni, dia akan mncium pp ibu..dah trbiasa kot..
"makcik syg..saya gi dlu k..tengok2 ibu tau..bu..aku pegi dlu.."
"ya la..hati2 drive.." ibunya sempat berpesan..

setengah jam kemudian..telefon rumahnya berbunyi..ibu minta aku jawabkan panggilan tu..

"assalamualaikum.."
"waalaikummussalam..ni rumah en. aliff aizam ke??"
"ya..saya kawan dia.."
"cik, en. izam kmalangan..dia d hospital skrang..mnta tolong maklumkan kluarga dia k.."bagai nak luruh jantung aku mndengar brita itu..
"kmalangan??bgaimana keadaan dia encik??"
"dia xsedarkan diri..dia trbabas dan memasuki lorong sebelah..maaf cik..sila ke hospital skrang.."
"baek la..treima kasih encik.."sebak d dada xdpt ku kawal..

aku memaklumkan keluarganya brita trsebut dan kami brgegas ke hospital..

d hospital..belum sempat kami brjumpa dgnnya,
"maaf..ni kluarga en. aliff aizam ke??"
"ye..keadaan dia cmne doc??"
"cik..maaf..kecederaan dia sgt serious dan phak kami dh cuba sedaya upaya..Tuhan lebih mnyayangi dia.."
aku terduduk..ibu memelukku..kami hanyut dlm tangisan..aku cuba tabahkan hati..ya..Tuhan lbh mnyayanginya..
tp knapa begitu awal dia prgi??
doc ckp dia ada lg sminggu kn??

aku dan keluarganya terus mnuju ke bilik d mana dia dtempatkan..mnggigil tanganku memulas tombol pntu...
prlahan2 pntu dbuka..skujur tubuh kaku berselimut kain putih..itu lah yg prtama singgah dmataku..
aku mghampirinya..prlahan2 aku membuka kain yg mnutupi wajahnya...kepalanya berbalut..berderai air mataku..
menurut doc, dia trhantuk pada stereng..n hantukan yg kuat juga dah beri kesan yg bahaya pada kanser yg dihidapinya..

"selamat hari jadi yg ke 21, sayang.."sebak aku menutur ucapan itu..

"awak cik alyaa maisara ke??" satu suara menyapaku dari blakang..aku brpaling, mnyapu air mata..
"ya saya.."
"barang ni saya jumpa di dlm kereta mangsa..saya rasa ia kepunyaan awak.."
aku mnyamput sebuah kotak baldu kecil dan sekeping sampul surat..
"terima kasih.."
kubuka kotak baldu comel tersebut..sebentuk cincin emas dgn sebutir berlian..the 1 n only..sebak..
rupa2nya dia kluar utk membeli cncin ni d kdai..
dan perlahan2 aku mengoyak sampul tersebut dan mengeluarkan sehelai kertas biru dari dlmnya..
biru..warna kgemarannya..

"sayang..
my 1 n only..
saya tau hari ni bday saya..tapi xsalah kan kalau saya nak kasi hadiah utk awak..
kan saya x sempat kasi hadiah bday utk awak hari tu..so, terima la cincin ni..
saya buat keje part time masa blaja, kumpul duit nak beli cincin..
nak tunggu kje takot xsempat..kan dah janji ngn awak nak tuka yg silver kpda emas..
anggap la cincin ni cuma hadiah dari saya..
saya xberani nak lamar awak..masa saya xlama lg dah..
tp prcaya la..saya sayang awak..
awak..
saya mnta maaf sbb pnh kecewakan awak..
sebenarnya saya sendiri pn merana dgn apa yg saya buat..
awak xnk saya ganggu awak kn..kita jauh, x contact n xde berita dari awak mmg buat saya lg sakit..
n kesakitan tu lg menyiksakan dr penyakit yg saya tpaksa tanggung..
saya sayang awak..sbb tu saya buat camtu dgn harapan awak blh cari pengganti saya..
awak..
masa prmohonan ipta dlu, last minit saya tukar prmohonan saya..
saya xnk dekat ngn awak..saya xnk awak tau saya sakit n xnak awak tengok betapa teruknya saya..
awak kekuatan saya..maaf sbb tipu awak..saya x bermaksud..
awak..
kalau saya mati, brmakna saya cintakan awak smpai saya mati..
u r my 1st n last..
u r my everything..
saya doakan awak brbahagia hingga ke anak cucu..

alyaa maisara, aliff aizam tetap sayangkan awak selamanya..
the 1 n only is you"



Sumber Dari:

Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

0 comments:

Post a Comment