I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Follower 2

Wednesday, 4 December 2013

Saya Sayang Awak,Tapi Dah Terlambat

Assalamualaikum
Salam Blogger kepada rakan-rakan..
hari ni Iz nak kongsikan sebuah kisah..
ada orang bg at Iz melalui twitter,,,
dia cakap

"HargaiLah Seseorang Yang Kita Sayang Sebelum Terlambat dan Sebelom Dia Pergi Meninggalkan Kita Selama-lamanya.."

mula-mula Iz tak paham apa maksud dia..
tapi lepas tonton video nie..
as a orang yang ada perasaan rasa cam nk nangis pon ada..
huhuhu..
so korang jiwailah n dalamilah hati si Penulis Video nie..




Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Monday, 2 December 2013

Ternyata Cinta Itu Harus Memilih.

Assalamualaikum..
Salam Blogger n Salam 1 Malaysia.
dah lama Iz tak Update Blog nie..
biasa la dah jadi student so busy la sikit..
Iz nk mintak tolong korang doakan Iz utk Final Lagi 2 minggu nie :D
ok nak kongsi Cerita sikit..
Perah tak jugak la nk dapatkan cerita nie..
Nama dan Watak nie dak dak kelas Iz masa Form 6 dulu..
hehehe sory la kawan2 just cerita ok :)

 Suatu hari di sebuah sekolah SMK di Bukit Mertajam, Yam yang kala itu sedang berada dikelas UKM jatuh cinta pada seorang rakan kelasnya yang bernama Adib. Yam tahu, mencintai Adib sasama saja dengan menyakiti hatinya. Tetapi Yam sedar, kalau perasaan cinta itu boleh datang bila-bila saja, siapa saja, dan disamana saja.

          Hingga suatu hari, Adib tak sengaja membaca sehelai kertas yang ternyata adalah coretan hati Yam yang ada di buku tulis PA milik Yam yang Adib pinjam. Adib sekarang tahu, apa yang dirasakan Yam. Hingga suatu hari, Adib menayakannya terus pada Yam,

Adib : "Yam, apa benar yang kamu tulis itu adalah betul?" tanya Adib 
Ketika itu Yam tidak tahu apa yang disamaksud oleh Adib. Kemudian Yam bertanya balik, 
Yam : "Kamu tanya apa sich Adib, aku tak paham la!" 
Adib : "Betul ka selasama ini kamu suka sasama aku Yam??"
Ketika mendengar pertanyaan Adib tersebut hati Yam berdegup  sangat kencang. Yam tidak tahu menjawab apa. Kemudian, Yam terus pergi meninggalkan Adib.

Selasama ini Yam tidak sadar, bahwa ada seorang laki yang diam - diam menyukai dirinya. Laki itu bernasama Apiz. Apiz mesamang sudah lasama menyukai Yam,sebelum Yam mengenal Apiz. Sampai satu hari Apiz menyatakan cinta yang selasama ini dipendamnya kepada Yam,

Apiz : "Yam, aku samau cakap sama kamu."
Yam : "cakapaja."
Apiz : "Tapi ini penting Yam. Aku harap kamu paham."
Yam : "Oke,kamu nak cakap apa?"
Apiz : "Yam, sebenarnya aku . . . aku . . . aku . . .
Yam : "Kamu cakap apa Apiz, asyik aku aku?? Cakap bg jelas la, jangan buat orang tertanya-tanya ini."
Apiz : "ok ok Yam, sory. Aku sebarnya nak cakap dekat kamu yang aku sebenarnya suka sama kamu."
Yam : "Apa? Kamu suka sama aku? Betul ka nie? Tapi, ada yang kamu kena tahu, kalo aku tuh anggap kamu cuma sebagai kawan, tak lebih. Jadi sory la Apiz, aku tak boleh terima cinta kamu, karna hati aku sudah sangat cintakan seseorang, sory la k"
Apiz : "Hmm ok la Yam, aku paham perasaan kamu. Semoga kamu berjaya dan berhasil mendapatkan cinta kamu tu"
Yam : "Terima kasih mendoakan aku."
Apiz : "Sama - sama"
Yam pergi meninggalkan Apiz untuk masok ke kelasnya.

Yam juga mempunyai seorang kawan baik bernama Pinat. Pinat bercerita semua tentang Adib kepada Yam.
Pinat : "Yam, ada yang kau patot tahu ttg Adib."
Yam : "Apa?Adib?"
Pinat : "Kompem, Adib itu dah ada awek."
Yam : "Tak mungkin Adib, kau mesti salah orang kan?"
Pinat : "Tak Yam, ini betol betol! jawab Pinat
Bagai dipanah petir, hati Yam terasa sakit terhiris dan Yam pun menangis. Selepas kejadian itu, Yam ingin melupakan cintanya kepada Adib, walaupun hatinya sangat sakit. 

Satu hari Yam teringat dekat pada Apiz, rakan yang pernah melafazkan cinta kepadanya tetapi dia tolak kerana hatinya masih cinta dengan Adib. Yam tidak tahu, kenapa tiba - tiba dia terfikir tentang Apiz.Yam ingin mengenal Apiz lebih dalam, barulah Yam tahu bahawa tenyata Apiz sudah ada pengantinya dan Apiz telah melupakan segala rasa cinta itu kepada Yam. Yam berasa sedih, kenapa kisah cintanya harus berakhir dengan air mata. Akhirnya Yam sadar, bahawa cinta tu harus memilih, cinta itu mengorbankan perasaan, seperti pengorbanannya untuk Adib dan juga Apiz.




Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Friday, 23 August 2013

Kisah Cinta Fira :')



Name aku Fira.. Aku de sorg pkwe.. Sorg??? huhu.. pakwe aku ni mmg hndsome r!! Sbb die hndsome tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die memandangkan aku ni pun kategori org yg lawa gak.. hahaha..

OOPS! lupe! Name pkwe aku ni Adam.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. pakwe aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 laki aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 ppuan yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade ppuan yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn hndsome.. Msti r ramai awek usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai laki kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 laki aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye ppuan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn laki lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die terasa time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"

Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member laki aku, Zul.. Aku pn dgn bangang aku terima dia sbgai kapel

Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Adam satu g utk Zul.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 llki tu.. Tp hati aku tetap sygkn Adam.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Zul pn mcm Adam. Sejak aku couple ngn mamat ni, aku dah x kuwa ngn member2 laki lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Adam dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Adam tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Adam x balik.. Yelah.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Adam, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Adam makin hndsome! Berseri2.. Mane2 awek tgok gerenti r cair ni.. Adam ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn laki len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg manis tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk ikat aku sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...

Pada satu hari ni aku g makan ngn Zul mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Adam.. Mcm biase aku g mkn ngn Zul kt cafe.. Mase Zul tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang ppuan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Zul duduk, aku soal2 dia smpai terdiam bsalah.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Zul ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Adam.. Tibe2 ade sekumpulan laki dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Adam.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Adam ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Zul nmpk ramai2 laki tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Zul sendiri mengaku yg dielah pakwe aku kt depan Adam.. Aku tgok Adam tunduk terdiam.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Zul.. Mase aku balik hostel, puas aku call Adam.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Adam masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 laki aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk btunang dgn Adam dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Adam nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 jam baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Adam.. "Adam eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "ADAM da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg manis tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Adam bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Adam mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn laki len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Adam x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya....
hargai lah owg yg btol2 syg kan kte seblum dy pergi meninggal kan kite......







Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Thursday, 28 March 2013

Sebelum Semuanya Terlambat...




Assalamualaikum..
Salam blogger Iz nk kongsi story nan korang rini..
lama Iz xupdate blog nie..heheh
sory noh kawan2..



Seorang isteri mengadu pada suaminya…..”bang badan saya sakit-sakit”….lalu suami berkata….”itu la buat kerja banyak sangat, sakit urat kot”.

Seorang isteri mengadu…”bang saya rasa pening rasa nak pitam”…lalu suami berkata….”dah lah tu…makan panadol…..penat sangat tuh”.

Seorang isteri mengadu…..”bang duit belanja dapur dah habis”….lalu suami berkata…”aik…kan baru bagi lagi …takkan dah habis…pening la macam ni”.

Seorang isteri mengadu…”bang saya rasa penat nak bersama”….lalu suami berkata…”ala asyik penat jer….stress betul”.

Seorang isteri mengadu …..”bang badan saya kebelakangan ni rasa sejuk-sejuk jer, kenapa?”...lalu suami berkata…..”nak demam kot”.

Seorang isteri mengajak…..”bang boleh bawak saya bergi buat check –up tak”…lalu suami berkata….”lain kali la…abang busy…lain kali kita pergi”.

Seorang isteri memohon…..”bang….boleh bagi saya cuti satu hari….saya nak berehat…abang bawak anak keluar…saya betul-betul dah penat”….suami berkata…..”alaaaa…abangpun penat juga”.

Walhal seorang suami waktu cutinya boleh tidur selama mana diingini…..

Namun suatu hari….

Si isteri merayu sambil menangis….”Bang sempena hari ibu ni saya nak minta satu permintaan, boleh tolong saya tak? Tolong bawa anak-anak keluar sekejap tak saya nak tidur”.



Lalu melihat kan airmata dan rayuan isteri tadi suami bersetuju….”baiklah abang bawak pergi rumah mak…nanti petang abang balik”.

Namun, sekembalinya suami ke rumah……si isteri dilihat tidur dengan nyenyak dan apabila dikejutkan si isteri rupanya telah tidur untuk selamanya…..

Akhirnya suami tadi sedar tapi segalanya dah terlambat baginya….



SAYANG….abang mintak maaf….



Bila SAYANG mengadu sakit2 badan…. Abang sangkakan SAYANG sakit urat…..tapi penyakit itu telah menular dan menyakiti SAYANG di segenap nadi SAYANG….



Bila SAYANG mengadu pening dan rasa nak pitam…abang sangkakan…..penyakit biasa dan suruh SAYANG telan panadol jer….



Bila SAYANG mengadu duit belanja dapur dah habis…abang bising cakap abang pening kepala pikul beban sorang-sorang…walhal SAYANG juga pening memikirkan macamana nak berjimat sampai SAYANG nak beli keperluan SAYANGpun tak cukup….sampai SAYANG nak beli barang-barang peribadi SAYANG pun susah….sampai SAYANG nak menggantikan pakaian dalaman SAYANG sebulan satu pun tak der….



Bila SAYANG mengadu penat nak bersama…..abang selalu marah2 dan berhasrat nak cari lain…walhal sel-sel badan SAYANG dah x mampu nak tanggung beban tugas seharian SAYANG di rumah….



Bila SAYANG ajak abang pergi buat check up…..abang kata abang sibuk walhal kerja opis abang tak pernah habis…..dan masa yang ada kekadang abang tolong kawan-kawan…..



Bila SAYANG mengadu rasa sejuk2 badan dan abang kata nak demam rupanya itu tanda-tanda SAYANG dah nak pergi…..



Bila SAYANG mengadu nak cuti sehari….sebagai majikan SAYANG …abang tak pernah bagi cuti walau setengah hari…..kesian SAYANG ….



SAYANG…maafkan abang….abang tak pernah nampak semua kesakitan yang SAYANG alami tuh….kuatnya SAYANG hadapi setiap kesakitan itu plus dengan kerenah abang dan anak-anak. Abang tak pernah hirau nak baawak SAYANG ke klinik buat full body check up kerana abang ingat semua tu sakit biasa. Nampak sayang sentiasa sihat dan tersenyum waktu abang balik…Cuma sayang mengadu macam tuh jer…..



Maafkan abang kerana tak pernah ambil serius kesihatan SAYANG …..Namun….semuanya dah terlambat…. SAYANG dah pergi untuk selamanya….segalanya takkan berpatah balik….Sekarang selama seminggu pemergian SAYANG …..abang ambil cuti menguruskan anak-anak dan abang rasa keletihan dan kelelahan SAYANG …..bagi abang kerja di opis masih juga ada waktu abang berehat….agaknya sebab tulah SAYANG penat sangat….



Maafkan abang kerana semuanya sudah terlambat……

Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Thursday, 31 January 2013

Sebab Mengapa Perempuan Suka Menangis

Assalamualaikum..
Salam blogger kepada semua...
hari ni iz nak kongsi sikit...


Mengapa wanita mudah menangis?’ Ini adalah persoalan yang amat menarik bagi kami PakarCinta untuk kami rungkaikan. Mari kita lihat..


Wanita lebih cepat daripada lelaki dalam menangis dan dalam mengingatkan peristiwa yang menyebabkan dia menangis dan tertawa bila ia mampu. Wanita juga adalah bintang dan pelita bagi lelaki. Tanpa pelita maka bermalamlah dalam kegelapan.


Antara punca wanita menangis:


1.Mencuci mata ( merupakan salah satu cara untuk meluahkan rasa stress-dalam masa yang sama, dapat membuang bahan kimia yang terdapat dalam mata)

2.Mengurangkan stress.

3.Tanda keinsafan/penyesalan.

4.Sebagai ugutan emosi.





Mari kita renungkan bait-bait ayat ini..

ketika wanita menangis,

bukan kerana dia ingin terlihat lemah,

melainkan kerana dia tak sanggup berpura-pura kuat.

ketika wanita menangis,

bukan bererti dia ingin mencari perhatian,

melainkan kerana apa yang dia perhatikan telah mengabaikannya.

ketika wanita menangis,

bukan bererti dia mengharapkan belas kasihan,

melainkan kerana dia sedang megasihani diri sendiri.

Hargailah titisan air mata seorang wanita terutamanya yang bergelar Si IBU..

Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Tuesday, 22 January 2013

Boleh saya berzina ??


Assalamualaikum...
Salam blogger dan Salam 1 Malaysia...
harini Iz ada nak Kongsika satu cerita yang best...
so Korang renung-renugkan lah k :)
Iz  suggest semua yg singgah sini utk baca. 
sekejap je ok ! 
coz cerita ni memang luar biasa ^_^
cerita nie Iz Amik dekat blog...
eeerr...
kawan Iz nama dia Nyna
hmmmm..korang lyn la story nie ka..
coz bnyak benda yang kita boleh belajo dari kisah ni
 
Alkisah..

Dalam satu kawasan perumahan di pinggir bandar.., ada satu pasangan kekasih ni nak keluar. Setibanya si pakwe di hadapan rumah makwenya, maka berlakulah dialog berikut.. --

Gadis : Masuklah dulu, jumpa dengan ayah saya.
Teruna : Boleh ke?
Gadis : Masuk je lah, saya nak bersiap.

Menyusup masuk si teruna melalui pintu utama. Pintu yang siap terbuka mengalukan-alukan kedatangan si Teruna.

Teruna : Assalamualaikum.
Bapa Gadis : Waalaikumusalam.

Melihat pada lantangnya suara bapa si gadis, terus si teruna kaku membatu. Lantas si gadis menarik tangan si teruna menyedarkan dari lamunan itu. 

Gadis : Mari, duduk kat kerusi

Setelah tangan dihulur dan salam bertaut, duduklah si teruna di kerusi hampir menghadap bapa si gadis. Hanya surat khabar yang menjadi tabir antara mereka. 

Bapa Gadis : Nak jalan kemana hari ni?
Teruna : Bandar je pak cik, dia nak carik barang katanya. Barang apa tak taulah saya
Bapa Gadis : Oh..
Teruna : ?? 

Hampir 5 minit senyap tanpa suara. Dan ibu si gadis keluar dari tabir ruang utama dan
ruang belakang membawa air serta biskut kering. Si teruna senyum kelat. 


Ibu Gadis : Minum la ni sikit. Kamu sudah sarapan?
Teruna : Ehh. Sudah cik. Terima kasih.
Ibu Gadis : Kamu ni malu-malu pula dengan kami.
Teruna : Segan cik. Hehe
Bapa Gadis : Bila kamu nak hantar rombongan?
Ibu Gadis : Eh. Apa ayahnya ni?
Teruna : Ehh. Duit takde lagi. Hehe
Bapa Gadis : Kamu bawa anak kami kehulu-kehilir. Apa orang kata nanti?
Teruna : (Eh. Malu ngan orang ke malu ngan Allah, lagi takut orang kata dari Allah yang menghukum) Kami naik kereta je cik, tak de la nampak berkepit sangat. Boleh saya tanya cik sikit
Bapa Gadis : Boleh takde masalah
Teruna : Pakcik ngan makcik nak letak wang hantaran berapa ye?
Bapa Gadis : Kalau boleh 20 ribu
Ibu Gadis : Ehh. Tak kisah la, tapi kalau boleh makcik nak lebih tinggi sikit dari orang sebelah ni
Teruna : Berapa tu mak cik?
Ibu Gadis : Dalam 25 ribu ke atas dan dulang 25 ke atas pihak lelaki
Teruna : (Amboi, ko melantak dulang ke ape? Wuhaa.. 25 ribu. Mana nak dapat? Aduh..) Tingginya mak cik, tak boleh rendah lagi ke?
Bapa Gadis : Itu nasib kamu la, kamu yang nak kat anak kami. Lagipun dialah satu-satunya anak perempuan kami, kene lah market sikit. Nak grand-grand camtu.

Si teruna hampir hilang akal apabila disebutkan harga si gadis itu. Dan si teruna cuba berbincang untuk merendahkan harga si gadis. 

Teruna : Erm.. Kenapa anak pak cik tak pakai tudung?
Bapa Gadis : Itu kenalah tanya maknya
Teruna : (Ehh. Boleh pas-pas pulak dah)
Ibu Gadis : Ehh. Awak lah. Apa pulak saya. Awak yang sepatutnya didik anak
Bapa Gadis : Saya kan kerja. Mana ada masa
Teruna : (Pulak dah, gaduh nanti) Ehh-ehh. Makcik pakcik. Kita lupakan dulu soalan tadi sebab kalau ikut makcik pun tak tutup kepala jugak. Maksudnya lebih kurang jugaklah. Nak tanya lagi, anak pak cik pandai masak tak?
Bapa Gadis : hmm.. haram. Tau-tau bangun tido pukul 12 lebih, bukan bangun pagi dah tu. Bangun tengahari. Terus makan tengahari.
Ibu Gadis : Apa la ayahnya, orang ni nak buat anak kita bini, dia cerita buruk-buruk pulak.
Bapa Gadis : Maknya pun sama suka bangun lambat juga.
Ibu Gadis : Abahnya!
Teruna : (kah kah kah..bengong. Camtu pun nak cerita) Hehe.. Okeh. Soalan lagi. Boleh tak dia baca quran?
Ibu Gadis : Boleh sikit-sikit kot
Teruna : Kali terakhir bila?
Ibu Gadis : Err. Darjah 1 agaknya.
Teruna : hmm..
Ibu Gadis : Kenapa?
Teruna : Takda apa makcik. Soalan cepumas. Dia solat tak?
Bapa Gadis : Apa motif kamu tanya semua ni. Dia kan selalu ikut kamu. Kamu tau la.
Teruna : Kalau kat luar saya ajak dia solat, dia cakap datang bulan. Hari-hari datang bulan. Dia tau solat atau tak?

Hampir terkedu si bapa dan si ibu. Dan pada raut wajah mereka berdua terdapat tanda-tanda kemerah- merahan menahan amarah. 

Teruna : Boleh saya sambung lagi..? Dia tak reti masak, tak reti solat, tak reti mengaji, tak reti nak tutup aurat sebelum dia jadi bini saya lagi. Dosa-dosa dia terang-terang pegi kat makcik ngan pakcik. Lagipun tak berbaloi harga 25 ribu untuk dia. Lainlah dia ni ‘hafizah’, 30 juzuk dalam kepala, bertutup litup habis dari bawah sampai ke atas dan tau jaga batas, haa.. itu barulah berbaloi 100 ribu pun saya sanggup bayar. Tapi orang macam tu kalau kahwin mereka memilih untuk serendah-rendah mahar. Sebab sebaik-baik perkahwinan adalah serendah-rendah mahar.

Mata bapa si gadis direnung tajam oleh mata ibu si gadis. Ketiga mereka menundukkan kepala. Lumrah adat untuk menjadikan anak perempuan untuk dijadikan objek pemuas nafsu hati menunjukkan kekayaan serta bermegah- megah dengan apa yang ada. Terutamanya pada majlis perkahwinan. Adat mengatasi agama. Dibiarkan anak perempuan dihias dan dibuat pertunjukkan di khalayak ramai. Sedang pada waktu itu akad telah dilafaz si suami, dan segala dosa anak perempuan sudah mula ditanggung oleh si suami. Amatlah rugi. Mahar berpuluh ribu dibayar pada isteri dan sepatutnya hanya si suami seorang yang berhak melihat, tetapi pada hari pertama perkahwinan iaitu semasa persandingan sahaja berpuluh ribu mata yang melihat si isteri.
Seolah-olah si suami membayar mahar untuk mereka sekali. 

Bapa Gadis : Tapi kan. Pakcik nak anak pakcik rasa sekali. Benda seperti tu kan sekali seumur hidup.
Teruna : Pakcik nak anak pakcik rasa ke pakcik yang rasa grand?
Ibu Gadis : Tentulah kami berdua pun turut gembira.
Teruna : Ye ke? Pakcik, makcik, saya bukan apa. Sekarang dosa anak pakcik, pakcik yang tanggung. Esok lusa lepas akad nikah terus dosa dia saya yang tanggung. Pastu pakcik nak buat bersanding pulak. Setiap mata yang memandang saya akan dapat dosa. Lagilah saya berdosa sangat-sangat.

Ibu si gadis segera mengambil langkah mudah dengan menarik diri daripada perbualan itu. Si ibu tahu, si teruna bercakap menggunakan fakta islam. Dan tidak mungkin ibu si gadis dapat melawan kata si teruna itu. 

Bapa Gadis : Kau memandai pulak nak cakap agama ngan kami.
Teruna : Ehh. Maaflah pakcik. Bukan saya nak cakap pasal agama. Tapi itulah hakikat sebenar. Kita terlalu pandang pada adat sampai lupa agama.
Bapa Gadis : Camni lah. Kamu sediakan 25 ribu, ngan 31 dulang. Kalau takde, kamu tak boleh kahwin ngan anak aku!
Teruna : Lama lagilah camtu. Dalam umur saya 30 lebih, baru dapat masuk meminang. Kalau camtu pakcik, ‘izinkan saya berzina ngan anak pakcik’?
Bapa Gadis : Hoi! Kau dah melampau, ko baik-baik sikit cakap tu. Jangan main sedap mulut je.
Teruna : Dengar dulu penjelasan saya pakcik. Pakcik tau tak apa sebab orang berzina dan banyak anak luar nikah? Sebab benda ni lah pakcik. Selalunya ibu bapa perempuan yang meletakkan berpuluh ribu ringgit sampaikan pihak lelaki terpaksa menangguh hasrat untuk berkahwin. Tetapi cinta dan nafsu kalau tidak diiringkan dengan betul, syaitan yang jadi pihak ketiga untuk menyesatkan manusia. Akhirnya mereka mengambil jalan pintas memuaskan nafsu serakah dengan berzina. Mula-mula memang ringan-ringan dahulu pakcik, pegang-pegang tangan, peluk-peluk, pegang pinggul, dan sebagainya. Tapi lama-lama jadi berat-berat. Yang berat-berat tu pakcik sendiri pun boleh bayangkan.
Bapa Gadis : Apa kaitan kamunak berzina pula
Teruna : Ye lah. Dah pakcik tak bagi kami kahwin sekarang, biar ada duit dulu baru boleh kahwin. kami nak lepaskan nafsu camna pakcik? Tiap hari saya tengok dia, dia tengok saya. Susah pakcik. Nafsu.. Sebab tu saya dengan rendah hati minta izin pada pakcik untuk berzina ngan anak pakcik. Apa yang penting pakcik tahu yang saya dan dia nak berzina. Sebab rata-rata orang yang berzina ni ibu bapa tak tau. Nampak je biasa-biasa sedangkan dah berzina. Err.. berzina bukan sahaja yang ehem-ehem je. Ada yang zina-zina ringan. Tapi sebab ringan tu yang akan jadi berat.
Bapa Gadis : Hmm.. Kamu ni peliklah. Nasib baik pakcik cool je. Kalau orang lain, da lama angkat parang. Tapi kalau takde duit, camna kamu nak bagi dia makan
Teruna : Hehe.. Pakcik. Pakcik lupakah dengan apa yang telah Allah bagitau?
“Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya kerana Allah Maha Luas (rahmatNya dan limpah kurniaNya), lagi Maha Mengetahui.” (an Nur 32).
Takkan la kita tak yakin dengan apa yang Allah janjikan. Lagipun pakcik, kalau makan dan minum tu insyaAllah, berdaya lagi untuk saya beri pada dia. Tempat tinggal tu kita boleh bincang lagi. Kalau benda ni boleh menghalang kami dari melakukan perkara dosa dan sia-sia. Baiklah disegerakan.
Pakcik pun tak mau perkara-perkara tak elok kan. 

Senyap tanpa kata bapa si gadis, merenung kata-kata si teruna. Segera bapa si gadis memikirkan cara untuk mematahkan kata-kata si teruna. Dan bapa si gadis mendapat akal. 


Bapa Gadis : Kamu tau la zaman sekarang ni. Kalau ikut cara kamu tu. Mungkin kamu tak suka dengan persandingan, pakcik boleh terima. Tapi kamu kena la ambil kira apa orang lain yang akan kata. Tau-tau
orang akan mengata anak aku kena tangkap basah dan kena nikah paksa dengan kamu. Mana nak letak muka ni.
Teruna : Bagus juga cadangan pakcik tu. Kena tangkap basah 2 ribu je denda. Kat Malaysia takde hudud, dan kalau untung. Boleh nikah masa tu jugak. Bagus-bagus.
Bapa Gadis : Serius lah sikit.
Teruna : Betul dah tu pakcik. Hehe. Tapi pakcik, saya tak kata pun takde walimatul urus. Sedang walimatul urus itu perlu untuk hebahkan yang anak- anak dah kahwin. itu cara islam. Ok. Tapi yang tak oknya, bersanding tu hahh. Kesian saya pakcik, saya seorang bayar mahar untuk anak pakcik, orang lain pun dapat tengok. Siap kalau berhias secara berlebihan dan orang lain yang lihat menaikkan nafsu syahwat mereka, saya yang berdosa pakcik. Saya yang tanggung dosa dia. InsyaAllah pakcik. Kita bukan nak buat apa pakcik.Syariat memang camtu. Maha baiknya Allah sebab jaga kita selama ini, tapi benda remeh-temeh camni pun kita masih pandang ringan dan kita tak menjaga apa yang telah Allah janjikan. Susah lah camtu pakcik. Maaflah kalau ada kata saya yang membuat pakcik kurang senang dengan saya. Segala-galanya kita serah pada Allah, kita merancang je.

Azan zohor berkumandang, jaraknya tidak sampai 10 dari surau berdekatan rumah si gadis. Si teruna memohon untuk ke surau dan mengajak bapa si gadis untuk pergi bersama. Namun ajakan ditolak dengan lembut. Lantas si teruna memberi salam dan memohon untuk keluar. Di birai tingkap bapa si gadis melihat si teruna mengeluarkan kopiah dari poketnya dan segera di pakainya. Masuk ke dalam kereta dan hilang dari penglihatan bapa si gadis tadi. 

Sedang si gadis yang sedari tadi berdiri di balik tirai bersama ibunya menitiskan air mata mendengar luahan kata-kata si teruna terhadap ayahnya. Tudung pemberian si teruna sebagai hadiah pada hari jadinya yang lepas digenggam erat. Ibu si gadis juga menitiskan air mata melihat pada kelakuan anaknya. Segera ibu dan si gadis ke ruang tamu menghadap ayahnya. 

Ibu Gadis : Apa yang budak tu kata betul. Kita ni tak beratkan pada agama selama ni. Kita sambil lewa abahnya.
Bapa Gadis : Hmm.. ntahlah, tak tahulah saya. Keras betul budak tu kata tadi. Satu-satu kena. Dia pesan tadi, suruh bersiap, lepas zohor dia amik kamu.
Gadis : Takde mood nak pegi la ayah. Ntah.. Si gadis terus mencapai telefon bimbitnya dan menaip mesej. 
Si teruna yang selesai mengambil wuduk tersenyum apabila membaca mesej yang baru sahaja diterima daripada si gadis..
“Andai Allah telah memilih dirimu untukku, aku redha dan akan terus bersama mu, aku juga akan terus pada agama yang ada padamu.” “ : )” “Petang ni takde mood nak keluar, sorry. Dan minggu depan ayah suruh hantar rombongan.”
*Did you get it? best kan.. ^^ Alhamdulillah.

Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia

Saturday, 19 January 2013

Difference between fresh love and old love

Assalamualaikum
Iz nak kongsi something nan korang nie :D
so korang baca n pikir2 kan la :D

korang pasangan yang sedang bercinta? dah berapa lama bercinta? jom kita tengok perbezaan antara orang baru bercinta dengan orang yang dah lama bercinta

TIME BARU BERCINTA

OTP 26hours. (Tak rasa erti jemu)

TIME DAH LAMA BERCINTA

OTP 26seconds. (dengar suara baru bunyi "A" dah nak termuntah). Kalau boleh dalam hati tak nak pasangan call. Alasan : mengantuk, tak larat, letih, dll

TIME BARU BERCINTA

Mesej setiap ketika (kalau lambat balas mesej lagi satu mesej tanya kenapa lambat balas takpun missed call).

TIME DAH LAMA BERCINTA

Mesej balas 24jam sekali. Kalau boleh tak nak balas mesej. Rimas rasanya.

TIME BARU BERCINTA

Tengah lepak dengan kawan pun takpe mesej/ texting.

TIME DAH LAMA BERCINTA

"tak boleh la call..nanti member I cakap apa pula"

DAN BANYAK LAGI!

malas nak cakap nanti aku jadi beremosi!!!!!dulu semua sanggup semua TAK APA sekarang??? semua penuh alasan....tak menyesal tapi tahu kau dah bosan!!!!

Sumber:

Sayangi Lah Orang Yang Kita Sayang..
Jangan Pernah Lukakan Si Dia